söndag 12 april 2009

Back in town - Oslo 2009

Systeryster är den som tjatat om att jag måste börja blogga.. jag resebloggar ju bara och tyckte inte det kändes som en resa att dra till Oslo än en ggn. Men syster tjatar så jag lyder väl och får väl lov att skriva lite ibland då.

Jag landade hemma i sverige den 3 mars efter min åtta månaders äventyr i Aussie, NZ, Laos, Vietnam och Thailand. Med ett stort hål i plånboken är det dax att börja arbeta, efter studierna i Australien så har jag ju gottat mig med 3,5månads backpacking utan ett livs bekymmer så det är inte mer än rätt att jag ska börja slita som alla andra igen.

Jag landade i sverig och spenderade nästan hela första veckan i Stockholm, besökte söta lilla systersonen Olov som bara var en bebis när jag reste hemifrån och mina vänner. Så kom jag hem till landet och tog med min andra systers barn till Busborgen, ett jätte lekland för små (och stora) I love the place och har minst lika roligt som barnen!! Skulle köra lopp i en livsfarlig rutchkana mot femåriga systersonen, han vann och jag slog i svanskotan något för j-vligt!!!! Kommande vecka kan jag varken stå eller ligga ännu mindre ta mig någonstans, för bil kan jag inte åka. Så här några veckor senare kan jag känna av det lite grann fortfarande, men första vecka uuhhha! Planerna på att åka skidor och på att rida gick istöpet med rutchkanetävlingen. Men köra häst blev det istället i sulky efter shettisen Lilla My. Jag fick lov att sitta på ena skinkan och sedan när den börja domna bort skrika "Stina" (som rider på en annan häst) vi måste stanna och så kunde jag hoppa över på den andra skinkan. Det är äventyr det också!

Svanskotan börjar tillfriskna något och jag kan ta mig i bil till Uppsala för att hälsa på min kära vän, här blir jag superförkyld och när jag kommit hem igen till landet ligger jag med influensa kommande vecka. Mina planer på att dra till Oslo i den veckan fick skjutas upp några dagar, men så snart jag kände mig tillräckligt stark så bar det av till Stockholm en dag och sedan till Karlstad ett par dagar och sedan från besöket i Karlstad hoppa på Swebus med mina två resväskor. Med ett leende på läpparna och frihetskänslan i kroppen bar det över gränsen till Norge än en ggn. På samma väg som jag åkt så många ggr tidigare och åå vad jag gillar Norge så vackert det är!

Tillbaka i Oslo, en fin kännsla men så mindes jag också förra året när jag först anlände till Oslo och trappan där jag ramlade och slog sönder halva om inte hela ansiktet; näsa, läpp och panna, gudars!

Med för mkt bagage för en person att bära så tog jag mig ut från busstationen och in i Oslo vimlet en onsdagkväll klockan 22. Stort frågetäcken när det kryllade med folk och jag verkligen fick ta sats för att ta mig igenom folkmängden, förstod lite senare att allt folk precis kom ut från en konsert i byggnaden brevid.. timing kallas det!

Fixat två veckors boende över internet, hemma hos en tjej där jag betalar alldelens för dyr hyra men i en mysig lägenhet med eget sovrum.

Nu börjar jakten på jobb!! Vart skall man börja? Jo man rotar i datorn efter gamla email adresser och börjar maila och ringa runt. Ringer till bemanningsföretagen, där som jag hade som bäst lycka förra ggn jag jobbade i Norge. Helt dött, inga jobb alls..det är finanskrisen. Kanske i barnehagen (dagis) men d är jag inte sugen på denna ggn och det får vänta i hopp om lyka på något annat.
Med hjälp av min norska veninna så får jag tag på en bra hemsida, oslo kommuns hemsida där jag finner adresser till alla sjukhem i hela oslo. Tar upp telefonen och ringer runt, efter x-antal telefonsamtal så skickar jag iväg mitt CV till ALLA sjukhem i hela Oslo. Därefter vaknar min telefon och jag får många telefonsamtal och flera intervjuer. Så många intervjuer att jag ringer och tackar nej till en intervju som telefonförsäljare, ett jobb jag verkligen inte ville ha, men vad gör man inte när man behöver ett jobb?

Jag hinner gå på två intervjuer och har flera inbokade och så bestämmer jag mig för det andra jobbet. Kom till Oslo på onsdagen kvällen, gick på första intervjun på fredagen och andra på måndagen, börja sedan jobba dagen efter.

Jag kastas in i ett nytt jobb, ett yrke som jag har arbetat med tidigare, men här sker saker lite annorlunda och allt är väldigt nytt och det är mkt att komma ihåg. Det snurrar i huvudet hela första veckan med alla hundra nya namn, norska på köpet, hur uttalar man tex Arsle? Man blir ju nästan generad, de blir ju inte så bra på svenska. Jobbar då som extravakt på ett sjukhem med trevlig personal och i en trevlig välkommande miljö. Det här kommer nog bli kanon!

Efter jobb börja boende sökandet, min väninna Raggie, en norsktjej som jag umgicks mkt med i Australien letar också boende och vi bestämmer oss för att försöka hitta något ihop. Lite hopplöst ser det ut, men så vips så har vi fixat oss ett boende med kanon läge där vi båda kan flytta in.

Nu börjar livet och en vardag i sköna Oslo!
Fortsätt läsa mina inlägg för en fortsatt resa genom livet i Oslo, Norge 2009.

2 kommentarer:

Nallebr.. sa...

Grymt syster yster!! trodde nog inte du tänkte skriva... :)skoj att du började iallafall..

Nallebr.. sa...

låvar att fixa din headder så snart jag hinner.. plugga plugga plugga..