söndag 9 augusti 2009

En resa till Västlandet

Raggie och jag får skjuts till busstationen fredags morgon av Raggies nya kärste Magnus. Vi åker en 6h bussresa från Oslo via Hemsedal till Håbakken, och på vägen gör vi ett stop i Gol. Bussresan i sig är bara en upplevelse, vi åker genom det otroligt vackra fjällandskapet och trött som jag är ger jag mig själv inte lov till att sova utan måste titta ut genom fönstret 6h i sträck. En 6h bussresa är för många en lång resa, men för den gamla backpackern är 6timmar inte en speciellt lång resa, och när vi började närma oss så önskade jag att resan skulle vara längre för jag ville inte sluta titta på det sjukt vackra landskapet! Norge påminner om Nya Zeeland, eller Nya Zeeland påminner om Norge och ja det är vackert!

Framme i Håbakken blir vi hämtade av Raggies morbror, Raggie har släkt här uppe och det är på så vis jag har fått möjlighen att komma hit, något vi också planerat sedan början av sommaren. Från Håbakken åker vi i en 2,5mil lång tunnel för att sedan komma ut i Aurland där vi befinner oss nu. Vi bor hemma hos Ragnhilds mormor som bor i en dal omringad av höga berg, en fors och Aurland fjorden, vilken plats att bo på alltså så flott som man säger på norsk!

Ragnhilds mormor en snäll söt liten dam bjöd oss på lax och potatis när vi kom och sedan gick vi ut först en timme för att titta på omgivningarna och sedan in och på med regnstället för att sedan dra ut på en två timmars vandring. Vandringen gick upp till ett vattenfall som blåste sjukt mkt vatten och höll på att blåsa bort mig ;) Vi fick också en grym utsikt över dalen och gården där vi bor, det var hallonsnår längs hela vägen upp så armarna fick träning de också och mkt hallon det blev.


Lördag morgon och vi vaknar upp i ett soligt Aurland, vädret är helt på vår sida med stålande solsken tillskillnad mot gårdagen då det regnade och moln täckte hela himlen. Efter en god frukost kör vi upp på fjället och vandrar runt och tittar lite på omgivningarna innan vi kör nedåt berget igen för att gå på en hiking tur till ”Prest”. Vi startar på ca 1100m höjd och går upp till 1500m. Brant vandring och mycket sten efter ca 1,5h är vi uppe på toppen med den mest fantastiska utsikten!! Utsikt över fjällen, fjorden och byarna Aurland och Flåm. Landskapet är helt otroligt kan jag bara säga, och jag rekommenderar er alla att ta en semestertur till västlandet!

Efter hiking badar vi i fjorden, eller fötterna det är svinkallt och vi är redan kalla.. men jag badar mitt skitiga hår också. Resten av dagen besöker vi olika byar runt om, alla väldigt söta och fint belägna, Flåm, Undredahl och Gudvangen.

Dag tre blir mest till att hänga i Flåm, vi känner oss båda halvsjuka och hänger på café i väntan på tåget istället för att gå på någon kortare tur. Vi åker en av världens finaste tågbanor ”Flåmbanan” och ja sjukt vackert, banan slingrar sig upp mellan bergen och utsikten är fenomenal! Vädret är nu dock inte på vår sida och det öster ner utanför.. Flåmbanan tar en timme och sedan fick vi byta tåg till ett tåg som kommer från Bergen och tar oss till Oslo, en sju timmars tågresa blev det denna dag. På tåget är kusinen Simon som varit på resa till Bergen över helgen.

xoxo

Inga kommentarer: